2018. November 17. 15:15

1918. november 11-én írták alá az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt és hivatalosan ekkor értek véget a harcok a nyugati fronton. A centenárium lehetőséget teremt arra, hogy újragondoljuk, átértékeljük a háború okait és következményeit, hogy tisztelegjünk a battonyai katonák emléke előtt. Battonyáról a nagy háborúba kb. 2500 katona vonult be, akik többnyire az orosz és az olasz fronton harcoltak, közülük több mint 500-an soha nem tértek haza.

Battonya város közössége 2018. november 11-én egész napos rendezvénysorozattal emlékezett meg hősi halottairól. A nap első programjaként a könyvtárban Ménesi György nyugalmazott középiskolai tanár a háború helyi vonatkozásairól beszélt, majd Juhász László százados a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának irodavezetője a 101-es újratöltve toborzó kampánysorozat keretében az önkéntes tartalékos katonai szolgálati formák lehetőségeiről tartott tájékoztatást.

11 óra 11 perckor a Hősök szobránál rótta le tiszteletét a város lakossága. Az eseményen Marjai János polgármester úr és Lipták József alezredes úr mondott ünnepi beszédet, illetve Dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna, Wass Albert: Gyertyaláng című versrészletével tisztelgett a háborúban elhunytak emléke előtt. A megemlékezést a koszorúk elhelyezése zárta. A rendezvény fényét emelte a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Díszalegysége és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar. A megemlékezés a református temetőben folytatódott, ahol a felújított első világháborús obeliszket Kovács Árpád lelkész áldotta meg.

Ebéd után a 100 éves évforduló tiszteletére, a Fodor Manó Helytörténeti Egyesület által kiadott Battonyaiak a Nagy Háborúban című könyv bemutatója zajlott. A kiadványt Varga Márta kommunikációs szakember moderálásával Balázsné Szabó Erzsébet és Szabó Tünde szerzők mutatták be. A könyvbemutatóra betérő vendégek az első világháború áldozatainak emléket állító „mini kiállításon” megtekinthették a kialakított lövészárkot, a bajonetteket, a Mannlicher töltényhüvelyeket, a zománcozott kulacsot, a katonai kitüntetéseket és a vitézi jelvényt is. A frontról és a hadifogságból hazaírt levelezőlapok pedig betekintést engedtek a katonák életébe és mindennapjaiba.

A nap zárásaként a békési Belencéres Néptáncegyüttes fergeteges táncjátékát láthattuk, amelyben bepillantást kaphattunk a világháború emberi sorsokat meghatározó szerepébe. A táncjáték címe: „Mikor mentem a faluból kifelé…”, kísért a Suttyomba zenekar.

Battonya város lakossága ezen a napon méltó módon emlékezett hőseire, azokra akik életüket adták a hazáért. Kegyelettel őrizzük emléküket, ráhagyva utódainkra, a következő nemzedékre. Emléküket családjainkban és városunk közösségének emlékezetében őrizzük tovább!

A rendezvény a Magyar Honvédség, Battonya Város Önkormányzata, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Református Egyházközség és a Fodor Manó Helytörténeti Egyesület közös szervezésében valósult meg.