2019. November 6. 16:3

A Fodor Manó Helytörténeti Egyesület 2019. október 26-án rendezte meg a III. Dél-békési Helytörténeti Konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A nyitó előadáson a résztvevők Mezőhegyes korai történetével ismerkedtek meg Kerekes György helytörténész tolmácsolásában. Az előadó a régészeti leletekre támaszkodva az őskortól kezdve, a középkoron át egészen a 18. századig vázolta fel a település históriáját. A képekkel gazdagon illusztrált prezentáció során arra is rávilágított, hogy a múzeumokkal együttműködő „civil fémkeresősök” hogyan segíthetik a régészek mindennapi munkáját.

Ezt követően Urbancsok Zsolt a Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltárának főlevéltárosa a közelmúltban – hosszú száműzetés után – Makóra visszakerült Csanád vármegyei iratanyagot mutatta be. Előadásában elmondta, hogy az egy kilométer hosszú levéltári gyűjtemény a jövőben egy Csanád vármegyéről szóló monográfia alapját is képezheti.

A konferencia második részében a megjelentek egy nonformális egyesülést hoztak létre és megalapították a Csanádi Kört. Célja, hogy az egykor a kelet-csanádi régióba tartozó települések és Makó (mint Csanád vármegye székhelye) amatőr és civil kutatói a jövőben együtt, egymást segítve folytassák munkájukat.