2018. November 6. 18:54

A Fodor Manó Helytörténeti Egyesület október 20-án rendezte meg a II. Dél-békési Helytörténeti Konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A konferenciát ismét Dr. Palkó Lajosné, városunk kulturális bizottságának elnöke nyitotta meg. Az érdeklődők a változatos témaköröket érintő, színvonalas előadásokon bővíthették ismereteiket. A résztvevők szó szerint beleáshatták magukat a gyulai téglavárat körülölelő palánkerődítés legújabb régészeti kutatásaiba Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum régészének prezentációja során.

Gilicze János, nyugalmazott levéltáros által megismerhették a lögérpatonyi Hervay család jelentősebb tagjainak életútját az 1600-as évektől napjainkig. A nap zárásaként Pocsajiné Fábián Magdolna közösségfejlesztő osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a civil szervezetek meghatározó szerepéről a helyi értékgyűjtő munkában.

A konferencián részt vevő civil szervezetek képviselői, a lokálpatrióták és a szakmabeliek összegzése szerint a helytörténet, mint közösségfejlesztő eszköz kiemelt szerepet játszik mindannyiunk munkájában, hiszen az identitás, a szülőföld szeretete és megismerése talán a legfontosabb dolog napjainkban.