2018. November 14. 19:10

A civil szervezetek egyik legfontosabb forrásai, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, amelyek most komoly változások előtt állnak. A változásokat bemutató kormányzati roadshow 17. állomásaként érkezett Békéscsabára a szakemberekből álló előadói gárda, hogy a megyei civil szervezetek is megismerjék a várható változásokat.

A NEA országos tájékoztató rendezvényét a Cetera Egyesület, mint a Békés Megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa szervezte meg 2018. november 13-án, 17 órai kezdettel Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala dísztermében, ahol közel kétszáz érdeklődő jelent meg.

A rendezvényt Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntője után Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság államtitkára előadásában a civil területet érintő célokról, kihívásokról tartott előadást. Méltatta a Békés megyében működő civil életet, hiszen országos szinten is kiemelkedő aktivitás jellemzi megyénket. Előrevetítette, milyen pozitív változásokat terveznek a következő évben a NEA pályázatokkal kapcsolatban, melyet részletesebben dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya főosztályvezetője ismertetett a jelenlévőkkel. Mint elmondta, alapul vették a civil szervezetek által gyakran jelzett problémákat, s fő célként tűzték ki az állampolgári igények, szükségletek minél magasabb szintű kiszolgálását, aktivizálását, az értékteremtő civil tevékenység előmozdítását, a valódi civil szervezetek támogatását, illetve az adminisztrációs terhek csökkentését.

A 2019. évben kerül bevezetésre az ún. Egyszerűsített támogatás, mellyel a kis és közepes civil szervezeteket kívánják támogatni. E pályázati lehetőséggel a helyi vagy területi hatókörű szervezetek 200.000 Ft-nyi forrást érhetnek el jogosultsági alapon, beérkezési sorrendben, melyet alapcél szerinti tevékenységhez lehet felhasználni.  E támogatást forráskimerülésig lehet elérni. Aki viszont nagyobb összeget szeretne megpályázni, az ún. Összevont pályázati kiírásokat figyelje majd. A szervezetek eldönthetik, hogy kizárólag működési vagy „vegyes” (működési és szakmai) pályázatot nyújt be. Ez utóbbi kollégiumonként eltérő feltételekkel jelenik majd meg. A civil szervezetek már most gondolkodhatnak azon, melyik támogatási forma felel meg leginkább céljaik megvalósításában. A jogszabályi változásokról bővebb információkat a parlament.hu, illetve a civil.info.hu honlapokon lehet majd találni. Utolsó előadónk Furka Ágnes, Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya döntéstámogatási referense volt, aki a NEA 2019-ben bevezetendő változásait gyakorlati szempontból közelítette meg. Januártól a Bethlen Gábor Alapkezelő veszi át a pályázatok kezelését. Bár a pályázati kiírások januárban megjelennek, az Egyszerűsített pályázatok beadására csak az Összevont pályázatok beadási határidejét követően kerül majd sor. A várólista gyakorlata ezután is él majd. Most még van ideje a civil szervezeteknek mérlegelni, mely pályázati támogatást veszik igénybe. Felhívta a figyelmet, hogy a pályázatok beadása előtt feltétlenül ellenőrizzük adatainkat az eper rendszerben, valamint a regisztrációs nyilatkozat meglétét is ellenőrizzük. Már most is lehet előre tervezni például szervezetünk bemutatását vagy a költségvetést, ezzel is időt takaríthatunk meg.

Az előadás végén lehetőség arra, hogy a jelenlévők kérdéseket tegyenek fel, majd dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója zárta a tájékoztató rendezvényt.