2019. Március 27. 18:22

A battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesület ünnepi közgyűlés keretében ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. A civil szervezet elsődleges célja Battonya értékeinek felfedezése, megmentése és megőrzése az utókor számára.

A közgyűlésen megjelentek a fél évtizedes munka emlékeként díszoklevelet vehettek át, valamint egy rövid videóban visszaidézhették a legemlékezetesebb pillanatokat, azt a rengeteg feladatot és sok-sok örömteli pillanatot, amelyet az elmúlt öt év adott az egyesületnek. Igazi szülinaphoz méltóan az ízletes torta sem maradhatott el, majd a jelenlévők egy pohár pezsgővel koccintottak a következő öt évre. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Marjai János polgármester és Borsodi János alpolgármester is.

Úgy gondoljuk, hogy a bizonytalan kezdetekhez képest jelentős fejlődésen ment keresztül a civil szervezet, új tapasztalatokkal gazdagodtunk, folyamatosan fejlesztjük a munkánkhoz és a kiállításainkhoz szükséges eszközöket és fejlődünk mi magunk is.

Sajnos bizonyos történeti események kutatásának a tekintetében már sajnos a huszonnegyedik órában vagyunk, de az újra és újra, olykor váratlan helyekről felbukkanó kincsek azt bizonyítják, hogy nem hiábavaló a régiek által ránk hagyott értékek gyűjtése. Addig, amíg lelkes izgalommal várjuk egy-egy padlás vagy pince felkutatását, amíg látjuk a gyermekek szemében az örömöt, amikor kipróbálhatják a régi Singer varrógépeket, a tintába mártogatós tollat; vagy az idősebbek mosolyát, amikor egy-egy régi fotón fiatalabb önmagukat látják viszont – érdemes a megkezdett munkát tovább folytatni.

Mindennapjaink jelmondatát egy – a gyűjtőmunkánk során előkerült – régi naplóbejegyzésben találtuk meg, amelyet 1915-ben Hervay Marianne úrhölgy írt unokahúgának, Fodor Mártának (Fodor Manó névadónk lányának):

„Nem az örömök teszik büszkévé szívünket, hanem a kötelesség betöltése.”

E gondolat mentén igyekszünk mi is cselekedni nap, mint nap.

Reméljük a jövőben is hasonló odaadással és eredményességgel folytathatjuk a munkánkat és továbbra is számíthatunk a város lakosságának, intézményeinek a támogatására és segítségére!